Direct naar de content

Hoe werkt WhatsApp-fraude en wat kun jij doen?

Hoe werkt WhatsApp-fraude?

Een oplichter doet zich voor als een bekende met een nieuw nummer. Vervolgens wordt er met een smoesje gevraagd om geld over te maken. Door te benadrukken dat de betaling haast heeft probeert men te voorkomen dat de ontvanger twijfels krijgt. 

Sommige WhatsApp-oplichters komen erg geloofwaardig over. Zij gebruiken foto’s en informatie van internet waardoor het net lijkt alsof je met een bekende aan het appen bent.   

Wat kun jij doen?

WhatsApp-oplichters verzamelen online gegevens en foto’s waarmee ze zich kunnen voordoen als een bekende. Stel jouw social media zo in dat alleen bekenden toegang hebben tot jouw foto’s en berichten. 

Onder tijdsdruk maak je soms keuzes waar je later spijt van krijgt. Dat weten WhatsApp-oplichters als geen ander. Daarom benadrukken zij dat de betaling erg veel haast heeft. Neem altijd de tijd om een bewuste keuze te maken.   

Maak nooit geld over zonder dat je iemand persoonlijk hebt gesproken. Bel eerst het nummer dat niet meer in gebruik zou zijn. Sommige WhatsApp-oplichters gebruiken geluidsopnames om een beller om de tuin te leiden. Beeldbellen geeft dus nog meer zekerheid. 

Lukt het echt niet om te bellen? Je kunt ook een persoonlijke vraag stellen om te controleren of je met een oplichter te maken hebt. Stel dan wel een vraag waarvan het antwoord niet op internet (en social media) te vinden is. Vraag bijvoorbeeld naar de naam van een huisdier uit een ver verleden. 

Wanneer je een bankrekeningnummer ziet staan kun je deze vergelijken met de rekeningnummers die al bij jou bekend zijn. Ook is het een goed idee om zowel het rekeningnummer als het telefoonnummer op te zoeken via Google. Soms vind je op deze manier ervaringen van mensen die zijn opgelicht. 

Als je benaderd bent door een oplichter dan kun je online aangifte doen bij de Politie. Deel je ervaringen (en deze website) met jouw dierbaren zodat zij zich kunnen beschermen tegen deze vorm van fraude. 

Als je merkt dat je erg angstig of somber bent geworden door wat je hebt meegemaakt dan kun je hulp krijgen via slachtofferhulp.